Van Buitenhof werd ik vandaag niet bepaald positiever dan van Netwerk. Maxime Verhagen gaf een verhandeling weg over de bezuinigingen en begrotingen. Waarbij hij een vergelijking trok met de verbouwing van een keuken. “Kom je halverwege de verbouwing binnen, is de keuken nog een puinhoop en denk je ‘waar moet dit naar toe’. Maar straks als hij af is heb je jaren plezier van een moderne keuken. Zo is het met het huidig beleid ook”

Je zou het bijna gaan geloven zo mooi klinkt het. Maar ik zie het anders. Die verbouwing ligt namelijk hardstikke stil. In plaats van genieten geblazen van de nieuwe keuken, wordt het op een butagascampingdingskie koken omdat de keuken nooit meer afkomt. Dertig procent van de bevolking ziet zelfs de half afgebouwde keuken naar de executieverkoop gaan en moet maar zien of er ooit een tweede kans op verbouwing komt. Wellicht komt dat in de toekomst wel weer goed en kan men over enkele jaren een geheel nieuwe keuken aanschaffen. Maar dat zal duidelijk niet vanwege het beleid van Balkenende II zijn, maar vanwege de economische toestand in Nederland en de wereld. En een ander kabinet de volgende periode.

Ik wacht met smart …