Momenteel worden we doodgesmeten met programma’s over maatschappelijke en economische problemen en op zich is dat natuurlijk hardstikke goed. Wat mij echter opvalt is dat in de meeste uitzendingen, krantenberichten en andere berichtgeving het weinig concreet gemaakt wordt. Holle uitspraken als ‘dan wordt het toch een stuk lastiger’, ‘dan kan je het wel een beetje moeilijk krijgen’ en ‘dat is dan best vervelend’ vliegen om de oren.

Wat is dat nu voor informatieverstrekking? Je huis moeten verkopen omdat je zelf uit de WAO wordt geschopt en je man niet genoeg verdiend om het gezin te kunnen onderhouden is toch zeker niet ‘wel een beetje vervelend’?? En wat denkt die mijnheer in hemelsnaam te bereiken als blijkt dat hij na de scheiding niet meer rond kan komen en dus zijn zoon bij Oma in huis laat plaatsen zodat hij zelf om de hoek een kamertje kan huren en zegt dat het ‘best wel een beetje zware tijden zijn’?!

Ja ja, nederlanders willen nu eenmaal niet zeikerig overkomen op camera voor half Nederland dus gaan de situatie mooier presenteren dan is. Maar als je het aan mij vraagt, heeft niemand daar wat aan. Voor grote groepen mensen is de situatie ronduit bagger, dat mag toch best eens gewoon gezegd worden!

Toevoeging: ok, misschien begint het toch wel wat te komen …