Vanavond op Netwerk kwam Hoogervorst reageren op vragen over de zorg en de uitzending van vorige week. Deze keer zonder te kokhalsen maar nog altijd gelovend in sprookjes. Eigenlijk werd vooral zichtbaar hoe ver praktijk en politiek van ekaar af staan.

Zo is Hoogervorst van mening dat dit nieuwe zorgstelsel ‘zeer sociaal’ is en met name voor ‘chronisch zieken’. Want zo zegt hij, de chronisch zieken worden overal geaccepteerd en betalen net zoveel premie als jonge, gezonde mensen. Yeah RIGHT. De No-claim verrekening niet meegeteld, een mooie 255 euro per jaar die de chronisch zieke veelal op zijn buik kan schrijven. Zonder meerekenen van de nodige aanvullende verzekeringen, waar geen acceptatieplicht voor geldt en nog belangrijker: waarvan nu bekend werd dat de premie hiervan aangepast wordt aan de ziektegeschiedenis, bestaande aandoeningen en levensstijl. Het is dus maar de vraag of deze rokende, chronisch zieke zich wel net zo goed kan verzekeren als mijn gezonde buurman. Ik durf het toch wel te betwijfelen. Betaalbaar zal dat zeker niet zijn.

Dat hij niet kan rekenen werd overigens extra benadrukt. Bij het voorbeeld waarin een gezin (twee ouders en twee meerderjarige kinderen) van 2400 euro per jaar naar de geschatte 4400 euro per jaar zou gaan zonder recht op zorgtoeslag vanwege het inkomen, was het de minister klip en klaar dat deze mensen minder zouden gaan betalen voor de nieuwe verzekering dan de huidige particuliere verzekering?? Zelfs al zouden de twee meerderjarige kinderen in dit voorbeeld de maximale zorgtoeslag krijgen, dan nog is 4400-1150 geen 2400 euro.

De overige vragen had hij enkel vage antwoorden op of ontkende hij de waarheid van de voorbeelden gewoon. Het enige goede wat naar voren kwam was dat ook hij inzag dat het nieuwe declaratiesysteem teveel problemen oplevert, volgens zijn zeggen wordt er aan een aanpassing gewerkt.

Tja, het is toch iets ..?