Gisteren werd een rapport van de EC bekend gemaakt, waarin staat dat 25% van de Europeanen lijdt aan mentale problemen en dat dit tot 4 % productieverlies geeft. Hier werd onder andere over geschreven:

Mental health has been swept under the carpet for too long. It is a crucial component of overall public health, an important factor in societal well-being and a vital part of a competitive economy. The Commission is determined to raise awareness of this problem and to work towards improving the mental health of the EU population as a whole.

Her en der brak discussie uit over het feit dat de sociale problemen als belangrijk worden gezien, maar het verlies van 4% economische productiviteit als vitaal bestempeld wordt. (Voor het gemak geef ik even de link naar een duidelijk stuk op Sargasso hierover als bron).

Mij verbaasde het echter meer dat het stuk tot verbazing ende verontwaardiging leidde. Wij doen dat hier met het nieuwe WAO systeem en de huidige herkeuringen toch absoluut niet anders?! Iets wat veel meer tastbare effecten heeft op dit moment dan een theoretisch rapport vanuit Europa, maar waar men zich nu pas ietsje drukker over gaat maken…