AMSTERDAM – Het ministerie van Justitie onderzoekt de mogelijkheid om gedetineerden in te zetten voor callcenterwerk. De criminelen worden achter de tralies ingeschakeld om allerlei diensten en producten per telefoon aan consumenten en bedrijven te verkopen. Daarvoor worden speciale werkplekken ingericht. Verder …

Gelukkig, de WGCC, de werkgeversvereniging voor de facilitaire callcenters, vindt het idee onbespreekbaar. Zij schatten in dat consumenten zich niet graag willen afvragen of ze met ene verkrachter of een inbreker vandoen hebben en denken dat het weinig verstandig is het verkopen van alarmintsallaties en verzekeringen te verkopen.

Toch denkt Justitie er blijkbaar wel over. Inmiddels zijn er onderhandelingen met bedrijven die de opdrachten voor de ‘bajesbelcentra’ gaan verstrekken. Gedetineerden die ook andere werkzaamheden tijdens dagtherapie uitvoeren, worden straks voor het bajes-callcenter op basis van kennis en opleiding geselecteerd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een omscholingstraject.

Wat is dat toch in deze maatschappij? Mensen in de bijstand aan een relatie willen helpen om geld uit te sparen, bijstandsmoeders bij de eigen kinderen weg willen halen om ze voor andere kinderen te laten zorgen en nu dit weer…