Werk en leuk?

Onlangs las ik bij iemand – die gewoon even gelukkig was met het leven – iets over werk:
“Ik kan er voor kiezen om veel te werken, dan verdien ik veel geld en kan ik ‘verzamelen’. Als ik minder werk, staat daar ook minder geld tegenover en zal ik mijn uitgavenpatroon daarop moeten aanpassen. Gelukkig ben ik (weer) gezond, dus ik heb de keuze.” Diegene is van mening dat iedereen werk kan vinden wat hij/zij leuk vindt, als je maar wil investeren.

Dat raakt nogal aan het ‘de maakbaarheid van het leven’, het idee dat je alles kan bereiken als je maar wilt en er moeite voor doet. Persoonlijk vind ik dat ontzettend onrealistisch. Je zal in het bezit moeten zijn van de nodige talenten, in een situatie moeten verkeren waarin er een mogelijkheid tot investeren is, het economische klimaat een beetje mee hebben etc etc. Niet iedereen kan studeren, niet iedereen kan een huis kopen, niet iedereen gaat veel verdienen. Vergelijk het met muziek. Je kan nog zo graag een instrument willen bespelen, ben je niet muzikaal zal je nooit echt goed worden.

Doet me denken aan een vroegere vriendin van mij. Ze zat op het VWO maar had geen aanleg voor logisch denken. Haar kunst was dat ze geweldig in haar hoofd kon stampen en daar zat dan ook bijna al haar vrije tijd in. Van wiskunde begreep ze bijvoorbeeld niets maar ze leerde zoveel voorbeelden uit haar hoofd, dat ze het net redde. Het leven bestond uit bijlessen, huiswerkklassen en stampen, stampen, stampen. Ze deed dat omdat ze een bepaalde baan ambieerde waarvoor ze een studie nodig had en dus moest en zou ze dat VWO halen. En .. ze geloofde in de maakbaarheid van het leven. Volgens haar kon iedereen het hoogste niveau halen, dus ook zij. Ze haalde het – met slapeloze nachten, huilbuien en depressies en al – wel, ging studeren en .. viel in het eerste jaar al af.

Dat was sneu. Eigenlijk niet dat ze die studie niet haalde. Het was sneu dat ze zo verschrikkelijk veel bloed, zweet en tranen er in stak en het toch niet haalde. Het haar zoveel gekost had om niet te bereiken wat ze wilde. De maakbaarheid van het leven bleek een grote illusie.

Gelooft u in de maakbaarheid van het leven?

Overigens is dat meisje iets anders gaan doen en toch nog heel gelukkig geworden, gelukkig is er meer dan werk in het leven

Comments (2)Previous

De Geus en de liggende werknemer

Next

Het 'werd vervolgd'

1 Comment

  1. Nja van vwo weet ik ook dat er veel inzicht wordt gevraagd.
    Neem bijvoorbeeld leesteksten en luistertoetsen. Wiskunde kan je niet alleen halen als je voorbeelden in je hoofd stopt je moet logisch kunnen nadenken! Voor natuurkunde en scheikunde geldt hetzelfde. Misschien dat je bij eng en du fa en la wat woordjes in je hoofd kan proppen. Maar als ze VWO net gehaald heeft kon ze op haar minst een hbo opleiding doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft