In een interview van Metro met de Geus over de WIA zegt hij onder andere: “Waar ik me persoonlijk zorgen om maak zijn de mensen zich suf solliciteren en zich afvragen: gaat het ooit nog lukken? Ik wil hen meegeven dat we de komende jaren door vergrijzing en het aantrekken van de economie talent van iedereen nodig hebben. Voor de een zal het drie maanden duren en voor de ander drie jaar, maar we hebben iedereen nodig.”

Het is duidelijk makkelijk praten als je minister bent in een kabinet wat zich door niets of niemand uit het pluche laat gooien. Want niet alleen voor arbeidsgehandicapten maar ook voor werkelozen is dit een absurde uitspraak natuurlijk. Na drie jaar je ‘suf solliciteren’ ben je over het algemeen wel in een ergere geestestoestand dan suf. En is het maar de vraag of je nog nette kleding en vervoer naar de sollicitatie kan veroorloven, sterker: nog wel een eigen dak boven je hoofd hebt. De woningbouw en andere maatschappijen zijn over het geheel genomen niet zo geduldig als de Geus voor ons is.

Er wordt wel eens gezegd dat armoede en dakloosheid maar twee salarisstrookjes van je verwijderd is. Overbrug dan nog maar eens drie jaar …