Gek is dat. De laatste afspraak bij de specialist was teleurstellend omdat er geen goede voorspellingen of behandelingen uit voort vloeide en goed voor een tijdelijke maar diepe depressie. Van de week merkte ik echter ineens dat ik daarna toch mijn gezondheidssituatie beter ben gaan accepteren. Niet dat ik er tevreden mee ben, niet dat ik geen hoop op beter meer heb en zeker niet dat ik niet meer wens dan hoe het nu is. De kloof tussen willen en kunnen gaapt. Altijd. Maar toch .. hoe leg ik het uit .. voel ik me wat rustiger eronder misschien. Raak ik niet bij elk wissewasje, blundertje en stommiteit overspannen gefrustreerd. Kan ik iets wat gedaan moet worden een paar dagen opschuiven zonder afgrijzelijke woede aanval. Merk ik ineens dat ik al een tijdje niet meer heb hoeven huilen om de laatste teleurstelling.

‘Doe’ ik het gewoon beter. Zware boodschappen verdeel ik netjes over de week zonder in de illusie te trappen dat ik supergirl ben die meer kan dan kan. Opnieuw kan ik het voordeel zien dat ik dan elke dag even buiten kom. Kan ik tevreden zijn dat een badcelmuur schoon is en komen de andere drie volgende week dan wel. Of de week daarna. Kan ik zonder schuldgevoel de telefoon niet oppakken of spontaan in bed gaan liggen als het simpelweg ffies niet gaat. Plan ik een rustdag in omdat ik de dag erna iets wil gaan doen wat energie gaat kosten. Balanseer ik weer wat beter, zoals ik dat zes jaar geleden ook kon.

Of dat komt omdat ik het gevoel heb voorlopig geen opties meer te hebben in verband met artsenarij, omdat ik vanzelf rustiger aan moest doen vanwege bronchitus en ontstekingen, omdat mijn omgeving me relaxter behandeld dan ik had gedacht of de kuren me zo vaag maken dat ik vanzelf rustiger word of .. of of .. Tja. Kweetutniet. (‘Watskeburt’ komt ineens langs op MTV, het lijkt wel een teken!)

Het stemt me wel eh .. beter in elk geval. En dat is me aan te zien blijkbaar. ‘Geestelijk steviger’ zei iemand gisteren tegen me. En griezelig genoeg .. klopt dat best.

Hoe is uw gemoedstoestand in de donkere dagen voor sinterklaas/kerst/oud & nieuw?