De buuv vroeg op haar log hoe wij het virtuele en het webloggen bezien en vele reacties volgden. Dat deed me denken aan iets wat me al eerder opgevallen was en wat ook in de reacties naar voren kwam: soms lijkt het wel alsof mensen (life)loggen zien als een andere wereld waarin zij zelf niet echt verkeren. Bijna alsof het om uit de lucht gevallen schrijfsels gaat waar zij niet daadwerkelijk zelf achter zitten. Hoe vaak zie je dan ook niet uitspraken als ‘in het echt’ en ‘in real life’ voorbij komen om duidelijk te maken dat het geschrevene ‘echt’ is. Daarmee ongemerkt (en wellicht onbewust) benadrukkend dat er een soort van leven in het virtuele zou bestaan wat met echtheid niets meer van doen heeft. Het doet me denken aan een sim-wereld volgens Tad Williams’ Anderland …

Zijn er ook nog loggers die zich bijna ‘schamen’ dat ze veel tijd besteden aan loggen en lezen van andere logs. Achter de computer zitten is blijkbaar minder intellectueel dan een boek lezen of de tv aan zetten. En waarom? Of je nu de Panorama leest of een weblog, het zijn beiden bezigheden en het loglezen is niet minder ‘echt’ dan het bladeren in een tijdschrift. Te veel is te veel maar lijkt mij niet bepaald computergebonden. Een partner die alleen maar tijd heeft voor zijn muntencollectie kan net zo vervelend zijn als een partner die niet achter de computer vandaan te sleuren is. De computerfreak begeeft zich niet in een niet-bestaande wereld vol fictieve gevaren en verleidingen …

Zelf zie ik dat onderscheid dan ook niet zo strict als er al een onderscheid is. Zeker met lifeloggen vertelt de logger iets over zichzelf en dat is doorgaans net zo echt als boodschappen doen of op visite gaan. Het feit dat mensen neigen mooi te verhalen of een vertelsel op te leuken doet daar niets aan af, dat doen mensen tenslotte in hun dagelijks leven net zo. Mocht een logger zichzelf anders presenteren dan in het zogenoemde ‘echt’, ook dat komt voor in de kroeg en op het werk.

In elk geval is CiNNeRs geen andere virtuele wereld maar gewoon, een samenraapsel aan gebeurtenissen, gedachten en gevoelens. Een weergave van ikke.

U bestaat toch ook echt?