Nova gezien? Over herkeurden die van 100% arbeidsongeschikt naar 100% arbeidsgeschikt gaan? Eerst zie je drie mensen die niet al teveel kunnen maar volgens het UWV toch plots fulltime zouden ‘kunnen’ werken. Met tussendoor een mevrouw van Canon. Die verklaart dat zij geen ex-WAOers willen die uit de laatste herkeuringsgolf komen. Omdat die door het bedrijf zeker wel nog steeds als arbeidsongeschikt worden gezien. Iets wat zeer dik onderstreept wordt door de drie genoemde voorbeelden. En een reintegratiemevrouw aan de slag met kaartjes waar leuke eigenschappen op staan voor een mevrouw met ME en Fibromyalgie. Waarvan het reintegratiebureau al weet dat ze niet aan het werk zal komen ..

En de Geus komt aan het woord. Die zegt dat hij wel erg onder de indruk is van deze reportage. Het raakt hem ‘echt’. Vervolgens vervalt hij als vanouds meteen weer in zijn eigen langspeelplaat op herhaling. Dat het gaat om wat mensen nog wel kunnen. En strooit hij weer met de voorbeelden die we in elke reportage en elk nieuwsitem voorbij horen komen. De verpleegster met een hernia die in de kraamzorg werkt en de verpleegster van al 56 (zijn ogen worden hier groot van ongeloof van zoveel wonderbaarlijks) die nu zo leuk in een juwelierszaak werkt. En dan de eeuwige klapper. Dat het perspectief op nog dertig jaar WAO afschuwelijk is. Realiseren wij ons wel hoe afschuwelijk dat is, vraagt Aart-Jan zich met quasi bezorgd gezicht af.

Ondertussen realiseer ik me hoe afschuwelijk die mensen zich moeten voelen. Hadden ze al geen zicht op werk, hebben ze nu alleen nog zicht op nog beroerdere financieen. Want arbeidsongeschikt arbeidsgeschikt verklaard worden en langs de zijlijn staan is vele malen erger dan arbeidsongeschikt arbeidsongeschikt bevonden langs de zijlijn staan. Ik krijg er nachtmerries van …

Overigens kan de uitkering niet behouden tot er werk gevonden is ‘want dan weten we het wel’. Dan duren integratietrajecten ellenlang en komt begeleiding niet op gang. Aha. Dus omdat een stelletje overbetaalde geitenwollensokkenmutsen met spelletjes kaarten waarop staat hoe grandioos creatief of sympathiek je bent je niet aan het werk krijgen, daarom krijgen die WAOers geen uitkering meer ….

Jawel, ik gun het hem echt van harte!!!