Ja ja, kunst is er in alle soorten en maten. Maar je kan het in het bizarre trekken. Mathilde Hemmes – afgestudeerd aan Kunstacademie Minerva in Groningen – besloot dode kuikens te vullen met stuiterballen, die al filmend op het beton rond te stuiteren en dat op internet te plaatsen.

Zelf vindt Hemmes de beelden mooi. ,,Maar veel mensen willen dat niet zien. Ik ben gefascineerd door de griezelig dunne grens tussen leven en dood. Overal om me heen en op televisie zie ik mensen plotseling overlijden. Wie naar het stuiterende kuiken kijkt, vraagt zich af wat hij ziet. Leeft het nou nog of niet? Zo’n kuiken kan voor een mens doorgaan. De dood kan ieder moment toeslaan.âââ?šÃ¢â??¢Ã¢ââ?šÃ¢â??¢ De negatieve reacties vindt zij ‘dom’. ,,Hypocriet zo te reageren. De kuikens komen uit de diepvries van de dierenwinkel. Zo gaat dat in deze wereld. Vorige week maakte iedereen zich druk om de dominomus. En de dode baby’s in Afrika dan? Schijnheiligheid, vreselijk. Ik wil de mensen daarover laten nadenken.” Hele artikel en filmpje

In mijn ogen een redenering van lik mijn vestje. Dode baby’s in Afrika worden tenslotte ook niet beschouwd als kunstproject. En sowieso geeft ellende in de wereld niemand het recht ‘dus’ maar rare fratsen met dode dieren uit te halen.

Als ze dan toch iets aan de kaak wil stellen, stel ik voor dat ze onderseboven aan een vleeshaak gaat hangen …