Omdat ‘Overspel‘ een leuke discussie opleverde – althans in mijn ogen – wil ik er nog even over doorwauwelen. Dus deze maandagmorgen geen politiek a la Buitenhof of een ‘en toen’ log maar gewoon doorborduren (heeft u het toch eens gedaan mannen, borduren dus) op overspel, oftewel: sex.

Vroeg ik mij gisteren af in hoeverre je je partner ranzige sex buiten de deur kan gunnen, na de reacties vraag ik mij af in het verlengde daarvan in hoeverre we beinvloed worden door maatschappelijk denken daarin. Met natuurlijk: een voorbeeld!

Vroegere buren van mij waren een heel kek stel. Leuke eengezinswoning, lieve hond en oog op kinderen en een hypotheek. So far so good. Op uiterlijke schijn dan. Hij moet namelijk nog wel eens een eindje weg voor werk en op een dag biechte hij op dat hij enkele keren vreemd was geweest. Alleen voor de sex, omdat de situatie zich er voor leende en de vrouw zich dusdanig aanboodt dat ‘nee’ zeggen bij hem niet meer opkwam. Na het biechten sloegen haar stoppen door en zijn overhemden eindigde bij ons in de boom. Enkele weekjes verder besloot zij alleen verder te gaan en nam de hond mee.

Standaard verhaal zal u denken, niets bijzonders ergens. Maar er zit een staartje aan. Vrouw en ik hebben er veel over gepraat en daarbij vertelde ze mij steevast hetzelfde. Eigenlijk vond zij het helemaal niet zo erg dat hij sex had gehad met anderen. Stiekem had zij er zelf ook over gefantaseerd als hij weg was. Ze had zelfs een paar keer op het punt gestaan mee te gaan met een leuke man. Terwijl ze zielsveel van haar – inmiddels ex – vriend hield. Eigenlijk begreep ze zijn actie dus prima. Ik was verbijsterd, want waarom ga je dan uit elkaar nietwaar?! Toch zette ze die scheiding door want .. haar omgeving was op de hoogte en dan ‘kon’ je gewoon echt niet meer samen verder. Dat was not done, taboe, stikverboden! Een questie van ‘wat zullen de buren wel niet denken’ dus, hoewel ondergetekende buuv vond dat ze lekker bij elkaar moesten blijven.

Blijkbaar strekt maatschappelijke druk en heersende moraal dus enorm ver. Zij waren liever beiden apart stikongelukkig dan samen een gevallen stel. Waarbij ik me afvraag *zet ‘man bijt hond’ stem op* :

In hoeverre wordt u beinvloed door monogaam denken in de maatschappij?
.