Het was dat ik Netwerk zag, anders had ik het niet geweten. Blijkbaar is het 9 en 10 december vrijwilligersdag, dagen waarop volgens dit actualiteitenprogramma ‘zoveel mogelijk mensen in Nederland vrijwilligerswerk.’ gaan doen. Wat mij – even tussendoor – errug benieuwd maakt wat u gaat doen vrijdag en zaterdag.

Als u geinteresseerd bent in de mening van het volk volgens de maatschappelijke barometer en de situatie in Amerika met betrekking tot vrijwilligerswerk, moet u even de herhaling kijken. Wat mij echter opviel was het korte interview met Balkenende tegen het einde van het programma. Vol vuur weidt hij uit over het belang van vrijwilligerswerk voor jongeren omdat die dan leren wat er in een samenleving speelt en zich zal kunnen inleven in andermans situatie. Op zich al bizar om te horen, zelf heeft hij die vrijwillige periode zeker overgeslagen? Vervolgens wordt hem voorgelegd dat de burger graag zou zien dat werkelozen en mensen met een anderssoortige uitkering vrijwilligerswerk ‘moeten’ doen (nederlanders zijn niet zo van de vrijwillige duidelijk). Een vaag verhaal volgt over integratie van WAOers en aan de slag gaan van werkelozen. Waarbij de term ‘vrijwilligerswerk’ plots niet meer voorkomt.

Eigenlijk geeft Balkenende precies het verkeerde voorbeeld wat al jaar en dag verkeerd doet volgen. In deze maatschappij tel je niet mee als je niet betaald wordt voor je werk. En heb je geen baan dan heeft men liever dat je op een of ander buro met een geitenwollensokken-muts kaartjes met leuke karakatereigenschappen gaat zitten beloeren dan dat je besluit de tijd te vullen met iets doen voor je medemens. Haal je het als werkeloze in je hoofd toch vrijwilligerswerk te gaan doen, wordt dat in veel gevallen ‘gestraft’ met een zogenoemde strafkorting. Medemenselijke vrijwilligers iniatieven worden vaak tegengewerkt of er volgt inmenging van de overheid die het wel stuk wil reguleren. Denk aan voedselbanken waar de sociale dienst bepaald of je recht hebt op voedselpakketten en de overheid te besodemieterd is om (eenmalige!) bedragen van slechts enkele honderden euro’s te overleggen om het iniatief staande te houden zonder dat de vrijwilligers failliet gaan. Of mantelzorgers die een ziek familielid in huis nemen om vervolgens te merken dat allerlei rechten en vergoedingen vervallen. Weinig motiverend en bovendien een nogal dubbel signaal dus. Vrijwilligerswerk is stikgoed maar je moet je alleen inzetten voor een betaalde baan. Dit kabinet hecht nu eenmaal waarde aan de norm van negatieve (financiele) prikkels.

Voelt u zich gestimuleerd vrijwilligerswerk te doen?