Ow ow ow, wat een ‘rel’. Opnieuw heeft een Belgische polticus – in mijn ogen – waarheden als koeien de wereld in geslingerd over nederlandse politiek.

“Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerspost?.” Ze vindt verder het kabinetsbeleid ‘hardvochtig’. “Er ontstaat een maatschappij van winnaars waarbij anderen uit de boot vallen. Zo’n tweedeling van de samenleving wijzen wij in België af. Ik begrijp niet dat Balkenende het zo doet. Die man wil zeker niet worden herkozen als minister-president.” En: “Is Gerrit Zalm pas 53 jaar? Hij ziet er veel ouder uit. … Balkenende is 49? Zou je niet zeggen. Die droeg op zijn negentiende waarschijnlijk al zo’n gestreept pak.”

Het gaat om Vice-Premier en minister voor Begroting en Overheidsbedrijven Van de Bossche en bij elk bericht wordt gemeld dat zij dertig jaar, bewust ongehuwde moeder (oftewel BOM moeder, hoe ouderwets!), links en vrijzinnig is. Dat lijkt me nou niet noodzakelijkerwijs nadelig overigens.

Verder moet ook ik wel ergens toegeven dat de manier waarop wellicht niet geheel euh .. netjes is. Maar toch, het mocht best gezegd. Sterker, het punt over tweedeling in en verharding van de maatschappij moest misschien wel eens gezegd? Want waarom zou een EU-collega mooi weer spelen over geziene misstanden? Bovendien zijn ‘wij’ toch ook niet te beroerd om uitspraken over andere landen te doen als wij denken dat het niet best gesteld is daar.

Gelukkig konden de meeste kabinetsleden er best om lachen, wel jammer dat gemaakte statement daarmee ook een grap werd.

Update: och jee, de excuses zijn al over tafel gevlogen voor het bewuste intervieuw te lezen is. Dat is dan wel weer zwak natuurlijk, had het dan meteen steviger en netter overgebracht.