Een school in de Amerikaanse staat Pennsylvania mag niet langer de leer van het ‘intelligent ontwerp’ als alternatief voor de evolutieleer onderwijzen. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank dinsdag bepaald, meldden Amerikaanse media. De zaak was aangespannen door de ouders van elf leerlingen.

In de motivering van het vonnis staat dat het onderwijzen van Intelligent Design (ID), de opvatting dat achter het ontstaan van het heelal een bewust ontwerp schuilgaat, op een openbare school ongrondwettelijk is. ID heeft geen enkele wetenschappelijke basis, het is een kwestie van geloof. Daarmee komt volgens de rechters de scheiding tussen kerk en staat in het gedrang. Verder ..

Nou ben ik onnoemelijk voor bovenstaande redenering – scheiding tussen kerk en staat. Maar nooit heb ik de indruk gehad dat in Amerika kerk en staat ook daadwerkelijk gescheiden waren. En al helemaal niet op scholen! In films krijg je meestal alleen het eerste deel mee, maar bezie eens de gehele – overigens op de meeste scholen dagelijks verplicht op te zeggen – Pledge of the Allegiance:

“I pledge allegiance
to the flag
of the United States of America
and to the Republic
for which it stands,
one Nation

under God,
indivisible,
with liberty and justice
for all.

De zin ‘under God’ is een laatste toevoeging, geauthoriseerd in 1954 door Eisenhower, met de volgende redenering er aan ten grondslag: “In this way we are reaffirming the transcendence of religious faith in America’s heritage and future; in this way we shall constantly strengthen those spiritual weapons which forever will be our country’s most powerful resource in peace and war.” (In sommige staten is deze eed aan de vlag ongrondwettelijk verklaard vanwege de reilgiueze toevoeging maar men kan er alleen onderuit als er een duidleijk beroep op deze uitspraak wordt gedaan).

Amerika, het land van de onbeperkte mogelijkheden hypocrisie?

Toevoeging: u had mij best mogen vertellen dat het hypocrisie niet met een ‘t’ geschreven wordt hoor 😉