BETHESDA – De slavenhut die de Amerikaanse schrijfster Harriet Beecher Stowe in 1852 inspireerde tot het boek De Negerhut van Oom Tom blijft behouden. Een provincie in de Amerikaanse staat Maryland besloot donderdag het hutje voor 1 miljoen dollar (870.000 euro) te kopen.

De blokhut werd in het begin van de negentiende eeuw gedurende dertig jaar bewoond door Josiah Henson, een slaaf die model stond voor de Oom Tom in het boek. De roman inspireerde abolitionisten om de strijd aan te gaan voor de afschaffing van de slavernij, wat resulteerde in de Amerikaanse burgeroorlog.

De provincie Montgomery besloot donderdag tot de koop van de hut en het naastgelegen achttiende-eeuwse huis op een halve hectare grond in een gebied dat zeer gewild is door projectontwikkelaars. Ooit waren het huis en de hut onderdeel van een landgoed van 1500 hectare, nu liggen ze vlakbij de rondweg van Washington.

Ja ok, er blijft een soort van cultuurgoed behouden en in de strijd der projectontwikkelaars is geen bedrag te gek. Maar toch heeft het wel iets volslagen absurds vindt u niet? Waarschijnlijk hebben oom Tom inclusief zijn gehele familie in hun leven nog geen miljoen dollar bij elkaar gesprokkeld. Laat staan dat het hutje wat waard was …