Italianen mogen nu schieten op inbrekers die zij betrappen in huis of winkel. Tot nog toe konden schietende winkeliers of huiseigenaren rekenen op een veroordeling maar dankzij een nieuw aangenomen wet is dat veranderd. Er zijn twee voorwaarden om er op los te mogen schieten: als er in de beleving van het slachtoffer ‘gevaar van agressie’ is en de inbreker zich niet ‘terugtrekt’ door te ontsnappen.

Als je het mij vraagt zijn dat nogal brakke voorwaarden. Het slachtoffer zal na een schietpartij ongetwijfeld volhouden dat er gevaar dreigde en zolang er snel genoeg geschoten wordt zal het moeilijk aantoonbaar zijn of de dader het op een lopen wilde zetten of niet. Geen wet waar ik van zou staan te juichen eerlijk gezegd. Veel Italianen verwachten overigens geen Wild West taferelen, een wapenvergunning is zeer moeilijk verkrijgbaar. Maar toch .. de eerste aanzet voor een nog geweldadigere maatschappij is reeds gedaan.

Wat denkt u, zou Nederland moeten volgen?