Vrouwen die een gynaecologische operatie ondergaan, worden zonder dat ze het weten betast. Artsen in opleiding gebruiken de patiënten als ‘levende oefenpop’. Zo moeten deze co-assistenten de vrouwen vaginaal onderzoeken. Officieel moeten ze daarvoor toestemming vragen aan de patiënt, maar diverse geneeskundestudenten zeggen nu dat zij hun begeleidende artsen nooit om toestemming hebben horen vragen.

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam is nog bezig met een landelijk onderzoek naar het probleem. Uit de eerste conclusies kan worden opgemaakt dat het niet om incidenten gaat, maar dat artsen regelmatig onderzoek doen bij verdoofde patiënten zonder toestemming.

De beroepsvereniging voor gynaecologen, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), is geschokt door de bevindingen. “Zeer ernstig en absoluut niet van deze tijd,” zegt vice-voorzitter Ellen Everhardt. De vereniging kondigt maatregelen aan om een eind te maken aan de praktijken.

Moet bekennen dat ik ook wel geschokt ben. Zeker omdat het blijkbaar om structurele onderzoeken zonder toestemming gaat. Wat bezielt die mensen in hemelsnaam!!?? Ik stel voor ze onder narcose te brengen en een anale behandeling met modelletje Tarzan te geven.

Lik-op-stuk beleid is tenslotte erg hip op het moment …