Het berichtje is van 25 januari maar zo flabbergasting dat ik het u niet wilde onthouden. CDA’er Alex Bolhuis, burgemeester van Raalte, vindt het een puik plan lokale belastingen te verbinden aan verkiezingsopkomst bij gemeenteraadsverkiezingen. Op zijn weblog stelt hij: “Wat mij betreft zou je de opkomst mogen koppelen aan de lokale lasten. Is de opkomst minder dan 75 procent, dan kunnen de lokale lasten rustig omhoog (âââ?šÃ…â?Å“een grote meerderheid is tevreden of ongeïnteresseerdâââ?šÃ‚) en als de opkomst boven 75 procent komt, dan zou je de lokale lasten moeten laten dalen. (âââ?šÃ…â?Å“hoge opkomst is vaak teken van ontevredenheid van burgersâââ?šÃ‚).” Gehele log

Nou ben ik overtuigd dat zo’n koppeling de burger zeker zou prikkelen te gaan stemmen. Of daar zinnige stemmen uitkomen is echter geheel wat anders natuurlijk. Waarschijnlijk gaat de helft van de bevolking dan alleen richting stemlokaal in de hoop de lokale belastingen verlaagd te zien worden…

Wat denkt u, ludiek plan?