Minister De Geus van Sociale Zaken noemt het keuringssysteem van uitkeringsinstantie UWV voor waoâââ?šÃ¢â??¢ers solide. Ondanks dat diverse rechters inmiddels hebben geoordeeld dat het tekortkomingen vertoont, werkt het systeem volgens de bewindsman zodanig goed dat hij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten niet wil stopzetten. Verder ..

Dit blijft toch ook weer een bizar onderwerp. Of beter gezegd, een bizarre opstelling van een minister van Sociale Zaken. Eerder oordeelde de Centrale Raad van Beroep al dat het CBBS-systeem (computersysteem waar de functies uitrollen en waarop de arbeidsgeschiktheid bepaald wordt) niet transparant genoeg was en inzichtelijker gemaakt diende te worden. Dat zou inmiddels gebeurd moeten zijn maar rechtbanken in vier steden oordeelden dus anders. Waarschijnlijk zal de Centrale Raad van Beroep het besluit van deze rechters overnemen.

De Geus lijkt echter fervent aanhanger van de herhaling te zijn. Hij blijft gewoon doorblaten dat we hier een prima systeem in handen hebben, er niets aan het handje is en zet zonder enig gewetensbezwaar duizenden mensen zo in de kou. Sterker, dat is ‘een droom die uitkomt’ voor hem. Blijkbaar zit hij meer in de ‘zaken’ dan in het ‘sociaal’.

En wat kan hem het ook schelen zolang de parlementaire WAO fijn onveranderd blijft. Op een gestoten teen afgekeurd kunnen worden met 100% doorbetaling en geen – serieus geen – herkeuringen.

De WIA geldt voor iedereen, behalve voor omhooggevallen parlementariers …