Huisartsen laten te veel over aan assistentes en praktijkondersteuners. Ze schrijven geregeld medicijnen voor terwijl ze dat niet mogen. Dit blijkt uit een onderzoek dat wordt gepubliceerd in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

De onderzoekers noemen het “zorgelijk”dat ruim 70 procent van de uisartsenpraktijken veelal op initiatief van de praktijkondersteuners nieuwe medicijnen voorschrijven die niet standaard zijn.” Hele artikel lezen

‘Zorgelijk’ lijkt me zachtjes uitgedrukt. Wat dacht je van illegaal? Gevaarlijk? Not done? Een praktijkondersteuner heeft tenslotte geen medicijnen in de opleiding zitten‚ dus mag simpelweg niet zomaar gaan zitten voorschrijven zonder controle van een arts.

Blijft de vraag waar dit fenomeen vandaan komt. De huisarts die teveel aan de ondersteuner overlaat? Of de praktijkondersteuner die graag in de schoenen van de huisarts stapt?

Dat laatste lijkt me niet geheel ondenkbaar …