Chantal Smedts schreef het boek ‘Altijd moe; hoe ik het chronisch vermoeidsheids syndroom overwon’ en een nieuwe rel in Belgie was geboren. Waarom? Zij lijkt voor het karretje van de zogenoemde referentiecentra in Belgie gespannen te zijn, waar men er vanuit gaat dat ME-CVS gelijk staat aan burn-out, oververmoeidheid en overspannenheid. In het boek komen zelfs bizarre tips voor hoe je ME zou kunnen voorkomen waarbij letterlijk gesuggereerd wordt dat ME-patienten onstabiele mensen waren die geen ‘nee’ kunnen verkopen, altijd teveel hooi op hun vork hadden en nooit iets aan sport hebben gedaan. Haar beschrijving van de ziekte komt menig ME-patient totaal onbekend voor.

>Chantal Smedts, Altijd moe, hoe ik het chronische vermoeidheidssyndroom overwon, Standaard Uitgeverij, 237 blz.

>Herlinde Wynants, Waarom Pinokkio een jongen wil worden, over stress en overbelasting, mechanismen die leiden tot gezondheidsklachten. Academia Press, 95 blz.