In het AD een artikel over de lage scores van extreem rechtse partijen. Jaap van Donselaar, expert op gebied van exreem rechts, verklaart dit door de opkomst van Pim Fortuyn en de latere ‘Leefbaren’ en zegt daar onder andere over:

Na de revolte van Fortuyn is er veel meer ruimte om harde oordelen te vellen over buitenlanders, aldus Van Donselaar. Zeker in Rotterdam, thuisbasis van het Fortuynisme. ,,Partijen doen nu veel krassere uitspraken dan tien jaar geleden. Dat maakt het voor radicale partijen een stuk moeilijker om zich te onderscheiden. Bovendien, als ze dat wel doen, lopen ze al snel het risico over de grens te gaan en in aanvaring te komen met de strafrechter, âââ?šÃ¢â??¢Ã¢ââ?šÃ¢â??¢ aldus Van Donselaar, die verwacht dat de Nationale Alliantie binnenkort wordt aangepakt vanwege discriminerende opmerkingen over joden en moslims. Hij noemt ter vergelijking Hans Janmaat, de oude leider van CD. ,,Je krijgt bijna een glimlach op je gezicht als je terugleest wat hij zei. Dat zoiets toen zoveel opschudding heeft veroorzaakt…

Gek, daar krijg ik geheel geen glimlach van op mijn gezicht. Ik vind de uitspraken van Rotterdamse Fortuynisten dan ook steeds imbecieler worden eerlijk gezegd. Nu glimlachen om uitspraken van Janmaat is in mijn ogen toegeven aan een steeds harder wordende maatschappij waarin het doodnormaal is elkaar te beledigen waar je bij staat. Maar van Donselaar lijkt nog veel meer merkwaardig lol te hebben ..

Is de conclusie dat door Pim Fortuyn extreem rechtse partijen nauwelijks een kans maken? Van Donselaar. ,,Waarschijnlijk wel. Grappig eigenlijk, want hij werd juist vaak in de andere hoek geplaatst.

Goh, meen ik mij toch gewoon te herinneren dat ook Pim Fortuyn regelmatig in een verre, rechtse hoek werd geplaatst. En niet zonder reden … Wat daar zo grappig aan is, Joost mag het weten.