Mijn plotselinge ‘bezoekje’ aan het ziekenhuis in december, kreeg gisteren nog een staartje in de vorm van een check-up. En voorlopig lijkt dat een heel erg fijn, mooi staartje te zijn. Want wat is er nou eigenlijk aan de hand geweest?

Hoe ik aan de aanval van pijnklachten gekomen ben is niet geheel meer duidelijk te krijgen. Zelf vermoed ik simpelweg stress, stress en nog meer stress. Het zou kunnen dat een maagbreuk en medicijnen een rol hebben gespeeld, maar weten zullen we het niet.� Hoe dan ook, zijn de uitslagen verder goed. De stapel hartfilmpjes ogen prachtig, de fietstest was prima, de bloeduitslagen gunstig, mijn bloeddruk dik in orde.

Op zich is er wel een hele lichte beschadiging aan het hart geconstateerd. Dat wil zeggen, in geval van beschadiging verhogen specifieke� enzymen in het bloed� binnen zoveel uur en dat gebeurde bij mij ook. Maaaaar, sowieso ging het om een zeer lichte verhoging. Daarnaast blijkt dat die verhoging enkel uit nieuwe testmethoden zijn gekomen en men is er nog niet geheel uit hoe met dat soort nieuwe testuitslagen om te gaan. De iets oudere testen gaven geen afwijkingen. Dus komt het er kort gezegd op neer dat ik me niet druk hoef te maken en de schade geenzins permanent zal zijn. Om die conclusie te bevestigen krijg ik volgende week nog wel een echo van het hart, je kan er maar zeker van zijn allemaal. Vind het fijn dat ze zo secuur en voorzichtig zijn en zowel cardioloog als ik verwachten een prachtige, gezonde uitslag.

Waren� verder laag cholesterol en een vetwaarde wel te hoog. Maar ook daar bleek een positief punt, beide waardes waren al lager dan bij de meting van oktober. Het afvallen heeft dus al flink effect gehad. Verder was het niet onrustbarend hoog, altijd fijn om te horen. Inmiddels ben ik nog wat meer afgevallen en heb ik een manier gevonden om meer beweging te krijgen, dat is een goede weg.

Is alleen mijn kalium wat aan de lage kant. Ook hier niet schrikbarend maar tegen de ondergrens. Dus zal ik aan de tomatensap en andere kaliumrijke produkten gaan, ik voel me beter als het niveau wat hoger ligt. Nadeel is dat met verhogen van kalium mijn evenwicht slechter wordt maar goed, je kan niet alles hebben.

Overall ben ik heel gelukkig hiermee. Ook de cardioloog viel honderd procent mee. Had hij bij mijn ontslag nog geen drie seconden tijd, werd nu alles heel duidelijk uitgelegd. Van mijn afvallen en bewegingsprogramma werd hij wild enthousiast wat des te motiverender is. En hij had een zeer fijne visie over roken. Met het idee dat momenteel stressvermindering belangrijker is, ik al op veel gebieden mijn best aan het doen ben en het moet gaan om balans, verwacht hij geenzins dat ik nu stop met roken. Het leek hem zelfs wat onverstandig omdat je bij stoppen ook zonder meer te gaan eten toch wat aankomt in gewicht, wat op dit moment geen goede keus is. Dat was fijn om te horen, alle zeventwintig pogingen om te stoppen met roken in de laatste twee maanden leverden namelijk� alleen stress en niets anders op. Natuurlijk zal hij geen voorstander van roken zijn hoor en als het later in tijd allemaal wat beter gaat zal ik opnieuw een poging doen. Maar dan een goede.

Zo, u bent weer geheel op de hoogte…