Er wordt door omgeving, artsen en instanties altijd flink geklaagd over mijn zogenoemde beroerde slaap-waakritme. Zelden werken mensen mee om afspraken s’middags te verkrijgen, we leven tenslotte in een ochtend-economie. Mocht het feitelijk wel mogelijk zijn zaken s’middags te regelen dan nog ontstaan er vaak moeilijkheden uit een vorm van misplaatse jaloezie. Degene aan de andere kant van de lijn wil over het algemeen ‘ook wel lekker uitslapen’ en dat is blijkbaar genoeg reden om mijn leven een stukje moeilijker te maken. Artsen beweren gerust dat het ongezond is later te gaan slapen en later op te staan, hoewel geen me ooit heeft kunnen uitleggen waarom dat ongezond zou zijn.Ãâ?šÃ‚

In het vervolg zal ik die mensen het volgende artikel maar eens opsturen denk ik. Met name dit stukje:

Klachten van avondmensen over het vroege opstaan worden doorgaans weinig serieus genomen. Zeer onterecht, volgens Spoormaker. “Ons slaap-waak ritme wordt geregeld door de hersenen; daar valt niet zoveel aan te sleutelen. Hoe laat we moe âââ?šÃ¢?Å“ en wakker âââ?šÃ¢?Å“ worden lijkt zelfs genetisch bepaald te zijn.” Daarbij heeft slaperigheid serieuze gevolgen: verminderd concentratievermogen, slechter functioneren, meer negatieve emoties en psychische stoornissen.

Bent u een ochtend of een avondmens?