Zojuist heb ik het boek ‘Meer dan Moe’; een andere visie op ME/CVSÃâ?šÃ‚ van Monique Schonckert uitgelezen.Ãâ?šÃ‚

“In Meer dan moe beschrijft Monique Schonckert hoe ze, net op het moment dat ze de man van haar leven ontmoet, van een vitale, actieve vrouw verander in iemand die zich altijd ziek voelt. Na een lange periode van onzekerheid wordt de diagnose ME (myalgische encephalomyelitis)/CVS (chronische-vermoeidheidssyndroom) gesteld. Met humor en zelfrelativering laat de auteur zien hoe ze in de doolhof van elkaar tegensprekende deskundigen op haar eigen oordeel is aangewezen. Ze uit scherpe kritiek op de onkunde van de meeste artsen, op alternatieve geneeswijzen en op de psychologisering en bagatellisering van de ziekte. Op internet en in boeken speurt ze naar de nieuwste inzichten en kiest haar eigen weg.”

Wie voor de humoristische tint gaat zou ik toch eerderÃâ?šÃ‚ ‘Heden ik’ van Renate Dorrestein aanraden, waar lachen om ellende somsÃâ?šÃ‚ de boventoon voert. Monique heeft een serieuzere benadering gekozen. Wellicht geeft zij echter daardoor wel een beter beeld van de patient en waar die zich voor geplaatst ziet. Door de controverse rond ME kampt de patient met meer dan ‘alleen’ een invaliderende ziekte en dat komt zeer duidelijk naar voren. Ook de kritiek richting medische wereld deel ik voor de volle 100% Denk dat het voor de patient een wereld aan herkenning levert, voor de leek een schat aan informatie. Het blijft echter wel een persoonlijk verhaal, haar persoonlijke leven. Zeer openhartig en zeker een aanrader ..Ãâ?šÃ‚