Op Nova kwam vandaag een item voorbij over marketing in de farmaceutische industrie: Zorgverzekeraar DSW vindt de marketingmethodes van de farmaceutische industrie om nieuwe medicijnen op de markt te brengen niet deugen.

Jaarlijks komen er 40 nieuwe geneesmiddelen op de markt. De farmaceutische industrie doet haar best om zoveel mogelijk pillen te verkopen. Zo worden de nieuwe, vaak dure medicijnen gratis aan de ziekenhuizen verstrekt en worden er zelfs bonussen gegeven. Het gevolg is dat patiënten goedkopere alternatieven worden onthouden.Bovendien zijn volgens sommige artsen de nieuwe middelen nog niet zo veilig als de bestaande medicijnen. Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, spreekt van omkoping en noemt het een schande.

Griezelige is dat ik zelf de twee voornaamste voorbeelden – Losec (maag) en Crestor (cholesterolverlager, statine)Ãâ?šÃ‚ voorgeschreven heb gekregen. De Losec is na jaren omgezet toenÃâ?šÃ‚ de goedkopere omeprazol in de markt gezet werd, de Crestor ben ik zelf mee gestopt omdat er nogal wat haken en ogen aan bleken te zitten. Daarbij opgeteld dat ik het laatste middel helemaal niet echt nodig bleek te hebben en je vraagt je inderdaad af hoe ver de marketing strategie strekt.

Ver als je het mij vraagt …