In de Utechtse wijk Lombok is de eerste polikliniek voor hyperactieve allochtonen in de provincie Utrecht geopend. De meeste Nederlanders zijn goed bekend met ADHD. Allochtonen in Nederland lopen daarin twintig jaar achter, stelt oprichter en psychiater Soylu van de drie poliâââ?šÃ¢â??¢s in Utrecht, Rotterdam en Den Haag.Ãâ?šÃ‚

De achterstand komt vooral door gebrek aan kennis en taal- en cultuurverschillen.
Soylu: ,,ADHD is moeilijk te diagnostiseren. Vaak zijn er zoveel andere klachten als verslaving, depressie en dyslexie. Bij jongens uit hyperactiviteit zich vaak in overlast, meisjes dagdromen, komen te laat. Je moet de symptomen goed kunnen formuleren. Dat is lastig in een andere taal. Allochtone gemeenschappen zoals Turkse en Marokkaanse zien problemen sneller als schande, vragen minder snel om hulp.
Kinderen hebben daar last van, want tegelijk is de druk om te presteren groot. Bij de ouders is het succes niet gekomen, dus moeten zij het doen.âââ?šÃ¢â??¢Ã¢ââ?šÃ¢â??¢
Ook scholen, vooral zwarte, herkennen ADHD vaak niet. ,,Met bijna elk kind daar is wel iets. Je moet dan gedreven, geduldige ouders hebben om erachter te komen wat het is.âââ?šÃ¢â??¢Ã¢ââ?šÃ¢â??¢ Verder

Nou wil ik niet moeilijk doen maar toch .. Als je dit leest krijg je bijna de indruk dat Nederland een wahalla voor ADHDers is waar begeleiding en begrip niet op kunnen. Mij lijkt dat nogal een verkeerde voorstelling van zaken. Dat de term bekendheid geniet wil absoluut niet zeggen dat er ook sprake is van kennis en goede hulp. Ik zie bovendien helemaal niet in waarom het voorÃâ?šÃ‚ nederlandse kinderen makkelijker zou zijn om symptomen te omschrijven. Over de jeugdzorg is genoeg bagger bekend om te weten dat uitzonderingen het zelden ‘makkelijk’ hebben. Enne, moeten ouders niet altijd gedreven en geduldig zijn?

Het zal ongetwijfeld een goed bedoeld iniatief zijn maar gegeven achtergronden komen op mij nogal sprookjesachtig over eigenlijk .. Daarbij lijkt het me simpelweg onzin cultuurverschillen te benadrukken binnen patientengroepen door een scheiding van klinieken aan te brengen. Als er problemen zijn op dat gebied, dan schort het toch gewoon aan de hulpverlening?