Zo zo, acht uur debat gevolgd om een zeer teleurstellende ontknoping voor de kiezen te krijgen. Eigenlijk kwam het uren op hetzelfde neer. De Kamer stelde vast dat er meer ruimte bestond om ‘bijzondere omstandigheden’ mee te wegen maar dat Verdonk dat niet gedaan had. Verdonk bleeg beweren dat zij geheel geen ruimte had om ook maar iets te overwegen. Er volgde een motie met duidelijke uitleg maar Verdonk heeft een plaat voor haar hoofd en bleef feitelijk op haar geneuzel staan: zij had strikt naar de wet gehandeld en zag geen ruimte. Haar positie leek eigenlijk onhoudbaar. Ze moest gaan toegeven dat haar standpunt foutief was en dat zag ze duidelijk van geen kant in.

Zuchtend vroeg Verhage een derde termijn aan, de motie werd zeer specifiek verduidelijkt, de gehele kamer – op imbecielen Nawijn en Van As na -tekende of onderschreef de motie. Er volgde overleg met Balkenende en Zalm en het was wel duidelijk, Verdonk moest gaan volgen of het was exit minister.Ãâ?šÃ‚ En toen volgde de flauwe ontknoping: Verdonk zei ‘ja ik voer de motie uit’ en iedereen vertrok.

Ben benieuwd of het nog een staart krijgt overigens. Verdonk gaf nog geen drie minuten later bij journalisten duidelijk aan er nog steeds geen reet van begrepen te hebben. Zij blijft op hetzelfde standpunt en haar eigen ‘constatering’ en wil gewoon simpelweg niet aangeven dat er meer ruimte was dan zij heeft benut.

Een motie van wantrouwen was een stuk beter geweest. Toegegeven, was het niet om een collega gegaan, had dit debat nooit plaatsgevonden. Maar toch vertelt dit wel iets. Namelijk dat Rita Verdonk vreemdelingenbeleid uitvoert zonder enige empathie of enige vorm van menselijke maat maar steen- en steenkoud ….

Overigens krijg ik van verschillende discussies de indruk dat meer mensen er een erg simpele en nogal empathieloze redenering er op na houden. Alleen al de hoeveelheid mensen die Ayaan Hirsi Ali ‘niet moeten’ en dat reden zat vinden om haar gisteren nog de landsgrens over te schoppen is schrikbarend groot. Waar komt die haat toch vandaan?

Dit tafereel van de laatste 48 uur kan volgens mij alleen in NederlandÃâ?šÃ‚ gebeuren… Ãâ?šÃ‚