Vandaag op Nova een discussie over de huisbezoeken van de Sociale Dienst. Door de VVD aangemoedigd omdat het zo goed fraude opspoort. Door menigeen verguist omdat het een fikse inbreuk op de privacy is. Te zien is een filmpje van twee jaar terug waar Nova mee gaat op een paar van die huisbezoekjes. En ik moet zeggen dat het geen mooi reclameplaatje voor Sociale Diensten vormde. Een team van twee vage figuren die je normaal nooit van je leven zou binnenlaten, wandelen zo je woning binnen. Stellen vragen over je (daar niet in huis wonende) familieleden, je hoeveelheid kleren, rommel in huis en meer zaken die bar weinig met een uitkering vandoen hebben. En erger, ze geloven je duidelijk bij voorbaat al niet. Minder rechten dan een crimineel zonder dat er een aanklacht is.

De advocaat Peter Kuiper is een rechtzaak hiertegen aan het voorbereiden en dat juich ik alleen maar toe. Fraudebestrijding is een ding, wroeten in iemand’s leven op een manier die roddelblad Prive nog niet zou misstaan is geheel iets anders!