Kijkwijzer

Het systeem van Nicam Kijkwijzer, krijgt een extra leeftijdscategorie. Die geeft aan of een productie geschikt is voor kinderen tot 9 jaar, heeft het kabinet vrijdag besloten.

In het huidige systeem verschuift de leeftijdsgrens in één keer van 6- naar 12-jarigen. Een commissie rapporteerde december 2005 dat ongewenst te vinden omdat die scheiding wel heel rudimentair is. Het kabinet neemt de aanbeveling nu over om een grens voor 9-jarigen in te bouwen.

Op zich niets mis mee wellicht hoewel je je af kan vragen of dat nou echt nodig is. Zeker als je volgende tegenstelling tegenkomt:

“De ministerraad deelt de zorg van de samenleving en het parlement over de toenemende rol van seks en geweld in videoclips, stelde staatssecretaris Van der Laan (Media) vrijdag na afloop van de raad.”

Maar vervolgens: “Het Nicam krijgt hierover overigens niet veel klachten binnen, maar onderzoekt wel of de bestaande classificatie van clips moet worden aangepast. Het onderzoek richt zich vooral op de manier waarop man/vrouw-relaties worden uitgebeeld en het effect daarvan op kijkers.

Oftewel, er zijn geen klachten maar toch wordt uit het niets aangenomen dat de maaschappij die wel degelijk zou hebben. Zelf vind ik het aardig richting het onzinnige gaan momenteel. Niet de politiek moet zich daarover buigen, de ouders moeten zich daar mee bezig houden. Een beetje opvoeder maakt kinderen duidelijk dat videoclips weinig van doen hebben met het echte leven.

Blijkbaar raken we steeds meer het spoor bijster hoe kinderen op te voeden. Dat lijkt me een zorgwekkender probleem…

Comments (2)Previous

(WAO)Vraag aan u

Next

Weblogger veroordeeld

2 Comments

  1. Irma

    Als ouder ken ik mijn kinderen, maar Kijkwijzer wenst toch beter te weten dat ikzelf wat mijn kinderen wel of niet kunnen verwerken.

    Vandaag mocht ik niet met mijn tweeling van 14 naar Sweeney Todd.

    De musical Sweeney Todd (duidelijk nep) mogen ze niet zien, maar het nieuws, met aan flarden gescheurde zelfmoordenaars (heel erg echt) mogen ze wel zien. Stapels uitgemergelde lijken uit oorlogsdocumentaires mogen ze wel zien. De film over Idi Amin mochten ze wel zien. De bijbel mogen ze wel lezen, maar als er een videogame was waar mensen dagenlang gemarteld en dan gekruisigd werden, of mensen gestenigd, of hele legers worden verzopen, dan mocht dat weer niet.
    Ik ben de betutteling meer dan zat!

  2. @Irma: hea, hear! Niets aan toe te voegen ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft