Vandaag hoorde ik de term opnieuw langskomen. Niet eens in verband met de dood van meest gezochte terroristenleider Abu Musab Al Zarqawi maar door de opkomende Duitse punkband Tokio Hotel . De bandleden zijn tussen de zestien en achtien en worden blijkbaar aangeduid als ‘the 9/11 generation’.

Zover ik heb begrepen wordt deze generatie zo aangeduid omdat opgroeien vanaf 9/11 geheel anders geworden zou zijn. Zo las ik “Coming of age is generally a sweet and slow process – the long journey from innocence to awareness. But the events of Sept. 11, 2001, quickened the pace for millions of children who learned in sudden and stupefying fashion that the world is more complicated and cruel than – even in the scariest dreams – they might have imagined.”

Van X naar Nix naar getraumatiseerd in enkele jaren. Het komt op mij wat bizar over moet ik bekennen, alsof ‘oorlog’, ‘terrorisme’ en ‘rampsoed’ pas begonnen na 11 september 2001. Van de Tweede wereld Oorlog tot AIDS, dictaturen tot hongersnoden, slachtpartijen tot tusnami’s en verdere misere in de wereld, dat zou kinderen totaal ontgaan zijn tot er twee vliegtuigen binnen vlogen bij twee hele hoge gebouwen?

In mijn ogen geeft het geen generatie maar eerder een generatiekloof aan, volwassenen die hun angst voor terrorisme projecteren op hun jeugd. Of vergis ik mij sterk en is menig kind doodsbang geworden na die bewuste dag in september?

Overigens zijn er inmiddels meer kenmerken aan the 9/11 generation gehangen. Zo is het de generatie van netwerken, mond-op-mond reclame en snelle trends. Zij bewegen zich vooral veel over het internet waar het grootste deel van het netwerken plaats vindt.Ãâ?šÃ‚ Dat lijken me passendere kenmerken bij een nogal misplaatste naam …