Het is wat. De gezonden in nederland zijn zo onnoemelijk solidair met de chronisch zieken, dat ook de no-claim “nog steeds heel soldair is“. Euh pardon? Dus omdat ons gezondheidssysteem is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, wordt het plots ook solidair dat een groep zieken standaard een bedrag inleveren als soort van dank? Hoogervorst legt het wel steeds mooier uit is het niet? Het is als bijstandsmoeders een uitkeringstax opleggen omdat werkenden zoveel belasting betalen. Hoewel iedereen dat wel debiel zou vinden vermoed ik zo.

Chronisch zieken moeten sowieso erg blij zijn volgens hem, want door de no-claim zouden huisartsen zuiniger voorschrijven wat voordelig is voor de gezonden die af en toe een pilletje, zalfje of spuitje nodig hebben wat weer voordelig is voor de premieontwikkeling van de ziektekostenverzekeringen. Jammer dat onmiddelijk daarna blijkt dat de premie van de basisverzekering alleen wel eens tot 12% zou kunnen stijgen, hebben we het nog niet over de aanvullende verzekeringen. Bovendien zijn de middelen en ingrepen die zelf betaald dienen te worden, geen cent goedkoper geworden. Als chronisch zieke betwijfel ik dus behoorlijk of iemand er blij van moet worden. Overigens frappant dat niemand voorrekent hoeveel het administratieve systeem kost om de no-claim uit te kunnen voeren. Wat natuurlijk ook solidair doorberekend wordt in de premies nietwaar ..

Hoogervorst had nog een kort-door-de-bocht-redenering in de aanbieding. Zo stelt hij: “Net als de verhoging eigen bijdrage huishoudelijke hulp. Dat vonden mensen in het begin ook even vervelend, maar uiteindelijk bleken ze toch van alles zelf op te kunnen lossen”. Dat mensen het wellicht gewoon niet meer kunnen betalen, wordt nog niet eens aan gedacht. Enne, hoeveel van u is vrijwilliger of mantelzorger?

Overigens fijn om te weten dat diezelfde eigen bijdrage volgend jaar hoogstwaarschijnlijk weer verhoogd gaat worden. Hoogervorst denkt zeker dat er nog wat mantelzorgers over de streep getrokken moeten worden?

Ook heel soldair trouwens …