En de zorgmisere blijft zich opstapelen deze week. Vandaag zag ik (dankzij PideNs) in de Volkskrant de mededeling dat de zorgpremie volgend jaar minimaal met 100 euro zal stijgen. Echter niet alleen vanwege duurder wordende zorg. Welneee. Het gaat blijkbaar hierom:

De zorgverzekering wordt volgend jaar minimaal honderd euro duurder. Dat is het gevolg van de zorgwet, die bepaalt dat de meevaller in de premie van dit jaar in 2007 aan de werkgever moet worden teruggegeven. (…) De zorgwet schrijft voor dat werkgevers en werknemers ieder de helft van de zorgkosten betalen. De bijdrage van de werkgevers voor dit jaar was afgestemd op een voorspelde zorgpremie voor de burger van 1106 euro. De scherpe concurrentie tussen verzekeraars heeft echter tot een gemiddelde polisprijs van 1030 euro geleid. Conform de wet wordt dit voordeel voor de burger het jaar erop grotendeels afgeroomd, ten gunste van de werkgever.

Oftewel: de werkgevers gaan gecompenseert worden ten koste van elke burger in Nederland. Terwijl de werkgevers al een voordeel hadden in 2006: “Heemskerk benadrukt dat de werkgevers door de nieuwe zorgverzekering toch al een eenmalige meevaller van honderden miljoenen euroâââ?šÃ¢â??¢s konden incasseren door vrijvallende reserves.”

Heemskerk doet dan ook appel op Hoogervorst om deze afspraak te beeindigen. Maar ja, u weet ook wel hoe dat tegenwoordig gaat he ….

Overigens staat er nog iets merkwaardigs te lezen. Hoogervorst zou verklaard hebben dat lage inkomens ook in de hogere premie tegemoet gekomen zal worden door de zorgtoeslag. Echter was Hoogervorst dezelfde die al dit jaar de zorgtoeslag wilde afbouwen.