Ok ik had het niet verwacht. En wellicht blijk ik vanmiddag nog ongelijk te krijgen. Maar er lijkt nu toch echt een kabinetscrisis uit te breken. Een die tussen neus en lippen door, geheel per ongeluk door Balkenende werd aangezwengeld. Zo ruziede men over waarom er een schuldbekentenis van Ayaan nodig was om de beschikking dat zij wel degelijk Nederlandse was en is te verkrijgen en zo zei Balkende aan het eind van een tirade ineens:

‘Er is een verklaring opgesteld waar ook de minister mee moest kunnen leven. Daar is over gesproken door bewindslieden. Over gesproken met de advocaten.’

Lichaamstaal zegt alles en hier sprak Verdonks blik duidelijk uit erg ongelukkig te zijn met deze slotwoorden van onze – blijkbaar licht debiele – minister president. Bos kopte onmiddelijk in en bedankte vriendelijk voor de bekentenis dat de minister een burger onder druk heeft gezet vanwege haar eigen ego. Gevolg, we zitten nu in de derde achtereenvolgende schorsing te wachten. D’66 had bij aanvang van de eerste termijn tenslotte al gemeld dat duidelijk moest blijken dat Ayaan niet onder druk gezet was. En dus vliegen D’66 leden en ministers her en der binnen en plots wil niemand meer met de pers praten. Het wachten is op 5:30 maar er is aangekondigd dat bij vraag naar nog een schorsing het debat pas vanmiddag vervolgd zal worden.

Je zou ook denken dat dit kabinet moet vallen. Verdonk liegt er werkelijk totaal op los om de eigen huid te redden. Ze ontkent vele uitspraken die het vorig debat op 16 mei tien uur(!) lang zijn langsgekomen, gooit tegenstellingen de kamer in of het niets is (Ayaan stond niet onder druk, maar tekende ze de verklaring niet kon de zaak niet afgerond worden bijvoorbeeld) en reageert alsof iedereen gek is behalve zijzelf. Bovendien blijkt ze een minister die persoonlijk gepaaid moest worden wilde Ayaan haar paspoort krijgen. Daarnaast hebben we een minister president die los zand zit te verdedigen en dan uit irritatie uitspraken doet zoals bovenstaande. Maar ook gaf hij aan geen afspraak te hebben gehad met Verdonk over wel of niet openbaar maken van Ayaan’s zaak omdat ‘het een afspraak tussen departementen was’ en ‘daar gaat wel eens iets fout’. Zo’n landsvertegenwoordiger moet niemand willen hebben lijkt mij.

04:25: het gebouw van de Tweede Kamer barst zowat uit haar voegen van de opgetromelde kamerleden en informatie zoekende pers ..

04:27: Een woordvoerder van D’66 meld zojuist dat men niet uit is op een kabinetscrisis maar zich ook niet kan rijmen met de erkenning dat Ayaan een schuldbekentenis is gevraagd. In de wandelgangen wordt aangegeven dat deze minister niet weggestuurd kan worden zonder dat het kabinet moet opstappen. Het gaat hier tenslotte om een kabinetsbesluit ..

04:30: Balkenende & Verdonk lopen vrolijk ogend de kamer terug in en mij bekruipt een heeeeel angstig voorgevoel ..

04:34: Balkende krijgt een stukje spreektijd voor de Tweede Termijn begint en zegt ‘Het is laat en dat doet mijn woordkeuze geen goed. Mijn uitspraak ‘de minister moest ermee kunnen leven’ sloeg op de duidelijkheid die verkregen diende te worden.’ Hij geeft aan dat Bos een scherp randje aan zijn uitspraak heeft gegeven en dat hij dat toch even recht wilde zetten *De sukkel*

04:37: Halsema dient – samen met PvdA, SP en CU een motie van afkeuring in over de geeiste schuldbekentenis van Ayaan. En D’66 gaat deze motie steunen!!!!! Dat betekend geen meerderheid in de kamer maar aangezien een kabinetspartij een minister laat vallen, gaat dit verhaal een flinke staart krijgen. Yay!!