Koningin Beatrix heeft oud-premier Ruud Lubbers benoemd tot informateur. Een ‘rompkabinet’ van CDA en VVD regeert het land tot de geplande verkiezingen in november. De minister van Staat gaat het pad effenen voor een missionair kabinet van CDA en VVD en verwacht de verkiezingen in november. Dat zei hij toen hij Paleis Noordeinde verliet, waar hij overleg had met de koningin. Verder

Aan dit soort ontwikkelingen kan je zien hoe fragiel een democratisch systeem kan zijn met de verkeerde mensen op de verkeerde posten. Het is tenslotte al langer bekend dat het draagvlak voor het kabinet Balkende II summier was. Nu is ook nog een coalitiepartij opgestapt. En in plaats van de bal naar de burger te kaatsen en tot die tijd demissionair te zijn, krijgen we een missionair kabinet dat vol gaat regeren bij gratie van de LPF. Nota bene de partij waar Balkenende I in korte tijd haar nek over brak en door de burger bij de verkiezingen genadeloos werd afgestraft.

Zeker geen kwestie van gezond verstand of zelfs maar een staaltje correct staatsrecht maar het kan wel. Het was zelfs behoorlijk voorspelbaar. CDA en VVD hebben zich de laatste jaren toch al zeer hardhorend getoond. En Bea heeft nooit veel opgehad met socialisten dus liever een ramprompkabinet dan moeten wachten wat de verkiezingen kunnen brengen. Nog naast het feit dat zij doorslaggevende adviezen krijgt van de minister president, niet de meest objectieve mijnheer in deze zaak.

Dat laatste maakt het systeem behoorlijk feilbaar. De persoonlijke voorkeur van een normaal gesproken ceremonieel koningshuis is plots van aanzienlijke invloed. Stel je voor, was zij gek geweest op socialisten dan hadden we waarschijnlijk een demissionair kabinet gekregen en verkiezingen in oktober. Maar dat is niet, dus staat de burger buiten spel en moeten we maar afwachten wat er nog doorgedrukt gaat worden. En krijgen CDA en VVD ook nog de kans regerend vast verkiezingsstrijd te voeren.

Oftewel: van mij mag het koningshuis om die reden afgeschaft worden.