NEW YORK – Ongeveer de helft van de 6,5 miljard mensen op aarde is onder de 25 jaar. Niet eerder in de geschiedenis waren er zo veel jongeren, meldde het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa) dinsdag op Wereldbevolkingsdag.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei dat jonge mensen vandaag de dag te maken hebben met “sombere vooruitzichten”. Volgens hem worden jongeren over de hele wereld geconfronteerd met armoede, misdaad en een gebrek aan onderwijs en werk.

Die jongeren wonen duidelijk niet overwegend in Nederland, hier is binnenkort de helft boven de zestig. Het bericht werd nog opwekkender:

Volgens Unfpa moeten ongeveer vijfhonderd miljoen mensen tussen de 15 en 24 jaar van minder dan 2 dollar per dag zien rond te komen. Bijna honderd miljoen jonge vrouwen in ontwikkelingslanden zijn verstoken van onderwijs en ieder jaar worden veertien miljoen vrouwen tussen 15 en 19 jaar zwanger. Iedere dag raken 6000 jongeren besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Ook dat is met name geldend in voor ons verwegistan maar verder niet minder triest. Cijfertjes heersen en de rest kan ‘ons’ gestolen worden.
Typerend voor de mens, hoe destructiever de beter …