Minister Hoogervorst overweegt de ziekenhuizen volgend jaar te korten op het budget. De ziekenhuizen hebben hun budget van 11,5 miljard euro vorig jaar met ongeveer 400 miljoen overschreden. De minister van Volksgezondheid wijst erop dat er een prestatiecontract van kracht is met de ziekenhuizen.

De ziekenhuisvereniging NVZ vindt een korting onacceptabel. Volgens de NVZ is de budgetoverschrijding voor ongeveer 80 procent het gevolg van de toegenomen vraag naar zorg. Bron

Als je Hoogervorst beluistert met zijn ‘produkten’, ‘efficiency’ en ‘kostenbesparingen’, zou je denken dat het om een gloeilampenfabriek of iets dergelijks gaat. Voorgaande jaar last van overproduktie, nou dan produceren we volgend jaar toch even wat minder! Innovatie en ontwikkeling leggen we tijdelijk stil, drukken van de kosten is hier het belangrijkst.

En merkwaardig genoeg lijkt niemand die man eens met de neus op de feiten te drukken. Hoeveel is een mensenleven nog waard? Moeten we euthanasie maar verplichten, dat drukt de kosten tenminste spectaculair en zijn we in een klap van de zogenoemde problemen af. Of maken we er terug een kansspel vol wachtlijsten van? “Sorry mijnheer, de dialyse apparatuur ging kapot dus die open hart operatie zit er niet meer in dit jaar”.

Ondertussen zijn er in verscheidene provincies al patientenstops ingesteld voor thuiszorg. Waarbij de politiek beweerd dat er 200 miljoen op de plank ligt maar er blijkbaar teveel ambtenaren opgestapeld voor die kast liggen, waardoor het geld simpelweg niet daar terecht komt waar het zijn moet. Verzorgingshuizen rennen nog steeds achteruit in kwaliteit en onlangs werd bekend dat noodzakelijke medicijnen plots van vergoedingslijsten zijn verdwenen waardoor in leven blijven een geldkwestie kan worden (onder andere medicijnen voor patienten die op een niertransplantatie wachten, geen onbelangrijke middelen).

Zo blijkt een minister van Volksgezondheid een minister van Waanzin en Economie te zijn. Zwaaiend met een telraam wordt besloten over gezondheid. Of beter: over ziekte en ziek blijven, over weg gestopt en nog verder weg gestopt worden. Over totaal disrespect voor een mensenleven. Want in zijn ogen, is het leven nog geen stuiver waard.

Het leven van anderen dan wel te verstaan …