Onlangs kwam er een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat de Nederlandse vrouw a. niet erg trots is op haar eigen lichaam in bikini en b. vele anderen het liefst van het strand zou weren vanwege vermeende lelijkheid (bron NU.nl). Ook mannen hadden er heel wat over te zeggen als het om vrouwen ging, ging het om een eigen bierbuik of zweetvoeten dan was er geen vuiltje aan de lucht duidelijk. Ook stond er te lezen:

Van de vrouwen zegt 37 procent okselhaar afstotelijk te vinden en lelijk zegt nog eens 42 procent. Ook schaamhaar scoort hoog op de schaal van ergernissen. Zeker 32 procent vindt dat afstotelijk en 45 procent typeert dat als lelijk. Het meest afgrijselijk is iemand die veel zweet. Bijna 40 procent van de vrouwen vindt dat, en een op de vier mannen is het daar mee eens.

Eigenlijk vertelt dit artikel ons alleen maar dat we een stel imbecielen bij elkaar zijn die geen enkele connectie meer hebben met de natuur. Zweten bijvoorbeeld, is een zeer natuurlijk fenomeen met een prachtig doel: regulatie van de lichaamstemperatuur. Zouden we allemaal niet zweten zouden we dat ervaren als ‘mooi’ en massaal de pijp uit gaan in de zomer of tijdens het eerste het beste griepje.

Zelf doe ik er ook aan mee hoor, zo’n maatschappij heeft de neiging je te vormen enzo he. Dus douche ik dagelijks mijn beschermlaag weg, spuit me vol met chemische doch lekker geurende watertjes en schaam me netjes werkelijk kapot als het zweet tussen mijn borsten druipt omdat het 36,9 graden is buiten. Natuurlijk schaam ik me ook heel degelijk voor mijn zonneallergie, ik weet wel hoe het hoort. Daarnaast scheer ik me wezenloos – al is het maar om de jeuk van groeiende haartjes tegen te gaan en zo scheren een doel op zichzelf te maken – en pluk ik wenkbrouwen ‘bij’, want stel je eens voor dat er een haar teveel op je lichaam zit. Vervolgens worden potloden in ogen gestoken en mascara’s erbij, zonder is tenslotte ‘kaal’. Maar oooook niet teveel dames, dat wordt ook alweer als lelijk ervaren. Kleding wordt zorvuldig uitgezocht, niet te strak want dan ziet men mijn overgewicht misschien wel (inderdaad: hahaha, hoe onzinnig). Alles bij elkaar is het voldoende om zweet te doen uitbreken … woeaaaaaah!!

En waarom? Om met zoveel mogelijk onnatuurlijke manieren een zogenaamde ‘natuurlijke’ look te verwerven die onze maatschappij nu eenmaal verzonnen heeft. En ons desondanks het rood op de kaken te schamen omdat iedereen wel ‘iets’ mankeert nietwaar.

Niet te geloven, wat zijn wij eigenlijk stom …