Het ministerie van Justitie en GGZ Nederland praten deze week over een oplossing voor psychisch gestoorde veelplegers die onder de zogeheten ISD-maatregel vallen. Die dreigen tussen de wal en het schip te vallen nu diverse GGZ-klinieken de veelplegers niet willen opnemen. Dat meldt het ministerie van Justitie maandag.

(…) De veelplegers vallen onder de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), die sinds 2004 van kracht is. Daarmee worden veelplegers met een verslaving of andere psychische problemen maximaal twee jaar vastgezet. Ze moeten dan wel drie keer zijn veroordeeld binnen vijf jaar. Tijdens de celstraf moet de behandeling van de verslaving of het psychische probleem centraal staan. De kans op herhaling moet daarmee worden verkleind. Ook dient de maatregel om de maatschappij te beschermen tegen veelplegers. Verder

Klinkt goed zou je zeggen, psychisch gestoord en veelpleger, het is niet niks. Een stukje terug wordt echter doodleuk gezegd:

Twee veelplegers zijn door de Amsterdamse rechtbank vrijgelaten, omdat geen kliniek voor hen kon worden gevonden.Ã�Â

Vallen de psychisch gestoorde veelplegers nu tussen wal en schip, of eigenlijk de maatschappij en dus wij? Tenslotte blijkt de bescherming van de maatschappij plots niet zo erg belangrijk meer op het moment dat nota bene de dader niet ‘geholpen’ kan worden.

In mijn ogen toch wel enigzins *understatement* omgekeerde wereld hoor. Zeker als je nog bedenkt dat ‘gewone’ mensen en zelfs kinderen met psychische problematiek rustig in een cel worden opgesloten omdat er eveneens geen plek is voor een gedegen behandeling!

Ben ik zo gek of is zoiets alleen in de Lage Landen mogelijk?Ã� Ã�Â