Ha! Toch nog een verklaring voor mijn depressiviteit gevonden wellicht:

Mensen met een lichamelijke aandoening lopen een groter risico op een psychische stoornis dan mensen zonder lichamelijke klachten. Dat stelt het Trimbos-instituut maandag op basis van onderzoek. Mensen met astma, reuma, chronische rugpijn, een hoge bloeddruk of spijsverteringsproblemen blijken anderhalf keer meer kans te hebben op een psychische stoornis dan mensen die niet door deze aandoeningen worden gekweld. Verder …

Overigens geldt dat niet ook meteen omgekeerd: Andersom hoeven mensen die te kampen hebben met psychische stoornissen, zoals een depressie of een psychose, minder te vrezen: zij hebben geen veel grotere kans op lichamelijke kwalen.

Dat is meteen wel heel interessant in verband met ME en andere zogenoemde ‘vage klachten’ overigens. In Nederland neigt de medische wereld tenslotte nog steeds zeer naar de psychische hoek om de fysieke problemen te verklaren. Wat in het licht van dit onderzoek nogal onlogisch overkomt ..