Het leek al zo’n mooie kop: ‘VVD wil geen verhoging AOW-leeftijd’. Dat willen ze dan ook niet maar Mark Rutte heeft wel een eerder afgeketst plan uit de kast gerukt en afgestoft. Jongeren tot 27 dienen geen bijstand meer te krijgen en binnen vier jaar wil hij de bijstandswet sluiten voor iedereen die niet arbeidsongeschikt is. Want – en dan komt het – “De VVD-lijsttrekker wil dat mensen met een uitkering verplicht aan het werk gaan, mogelijk tegen 50 of 70 procent van het minimumloon.”

Er komt sowieso een aap uit de mouw in dit voorstel, er blijken dus arbeidsongeschikten in de bijstandswet te zitten. Nadeeltje van de eerder ingevoerde WIA zeker? Verder is het wel een erg goedkope manier om een stel ambtenaren te vervangen, je geeft mensen gewoon minder dan het bestaansminium?? Nog eigenaardiger als je bedenkt dat dezelde Mark Rutte het CDA verkiezingsprogram afkraakte omdat de VVD “niets ziet in gesubsidieerde banen”

Even voor de duidelijkheid, 50% van het minumloon is enkele euro’s meer dan 500 euro per maand. Met zo’n baan kan je dus direct verwezen worden naar de voedselbank, als je niet al binnen enkele maanden dakloos raakt. Ongetwijfeld is het bedoeld als ‘negatieve prikkeling’ om een echte baan te vinden. In de sprookjeswereld die VVD heet is de werkgelegenheid blijkbaar niet gestagneerd en is en de vergijzing plus bevolkingskrimp al in alle hevigheid losgebarsten.

Als dit de toekomst is, was het kabinet Balkenende kinderspel …