Ok, ik ben er helemaal voor tieners zonder hernia of vergroeiingen vanwege zware boeken door de schooltijd heen te loodsen. Maar ik zie toch wat haken en ogen aan het volgende voorstel:

Een maximumgewicht voor schoolboeken moet scholieren behoeden voor lichamelijke klachten. Dat zegt Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) vrijdag in het Algemeen Dagblad. De partij vindt dat een boek niet meer dan 600 gram mag wegen en stelt voor deze norm op te leggen aan uitgeverijen van educatieve boeken. Verder ..

Ik weet niet hoe dat in uw schooltijd ging, maar in mijn tijd waren de boeken afzonderlijk niet zo zwaar maar was het het aantal wat je van je fiets liet donderen. En of je nu zes boeken van 1000 gram mee moet slepen of in plaats daarvan tien van 600 gram .. Bovendien hadden de uitgeverijen er weinig mee vandoen, het waren toch echt de docenten die vonden dat we een scala aan zooi mee moesten slepen. Van theorieboeken tot werkboeken, syllabi, gedrukte aanvullingen, aantekeningen maar ook leesboeken, samenvattingen, rekenmachines, twintig soorten pennen en potloden, linealen en weet ik wat.

Nou hangt er nog iets aan het voorstel, namelijk: “Docenten zouden leerlingen beter moeten informeren over welke boeken ze thuis kunnen laten.”

Maar ook dat is oud nieuws als je het mij vraagt. Je kon op een dag tot acht vakken en dus van acht docenten les krijgen. Die vonden allen dat je toch wel een en ander mee moest nemen en tja, dan kan het toch aardig oplopen nietwaar?

Ik vrees dus dat tieners nu eenmaal opgescheept blijven met fikse tassen papierwerk. Maar ach…wij hebben het ook allemaal overleefd toch?

Hoewel, de kans is groot dat het digitale het wint van het papier en dan is het alleen nog afhankelijk van hoe ouderwets (zwaar) je laptop is. Eerlijk gezegd lijkt dat me helemaal niks. In plaats van je rug zijn dan je ogen totaal verknalt tegen de tijd dat je achtien wordt en is het maar de vraag of je nog weet waar een pen en een kladblok voor dienen ..