Onlangs reageerde iemand met (o.a.): “Ik zou wel eens van âââ?šÃ‹Å“een volgelingâââ?šÃ¢â??¢ willen horen waarom de PVDA âââ?šÃ‹Å“beterâââ?šÃ¢â??¢ is dan CDA en VVD. Gooi eens wat positiefs in de ether zou ik zeggen.”

Eigenlijk is de vraag aan het verkeerde adres gericht. Tenslotte ben ik geen âââ?šÃ‹Å“volgelingâââ?šÃ¢â??¢ te noemen, ik bepaal mijn stemkeuze bij elke verkiezing opnieuw. En stiekem verdenk ik de vraagsteller er van niet zozeer te willen weten waarom PvdA een goede keus is, maar mij te willen verleiden iets te schrijven vanuit een positieve invalshoek. Daarnaast kan ik nooit stellen dat de ene partij beter is dan de andere, ik kan alleen maar aangeven waarom ik zelf de keuze voor PvdA maak en niet voor andere partijen.

Hoe dan ook zal ik teleurstellend beginnen, positivisme is in mijn optiek een overschat goed, zeker in de politiek. Stemmen is tenslotte vaak een kwestie van weten wat je wil maar tevens een kwestie van weten wat je beslist niet wil. En ik wil beslist geen Balkenende IV zien aantreden. Wie mijn log iets langer leest dan vandaag zal weten waarom. Groen Links en SP vind ik te idealistisch om realistisch te zijn en de overige partijen zijn of geschoeid op religieuze leest, te rechts of totaal debiel en derhalve voor mij geen optie.

Maar natuurlijk zijn er ook positieve punten. De PvdA sluit aan bij mijn gevoel van wat sociaal is. Aandacht hebben voor de mens achter de maatregel, voorzieningen toegankelijk houden voor iedereen, pogen gelijke kansen te bieden aan iedereen. Bovenal spreekt het verkiezingsprogramma mij aan. Gericht op het oplossen van problemen die ik ook zie met een verdeling van lusten en lasten die ik ook wens. Verder hoop en denk ik dat ministers van PvdA-huize zich een stuk verantwoordelijker zullen gedragen dan de huidige politiek laat zien.

Het is kort, het is onvolledig, het is niet anders. Stemgedrag is in mijn ogen afhankelijk van te veel factoren om in een logje te herbergen. Van de persoonlijke situatie tot de poppetjes die het moeten gaan doen en alles wat er tussen in zit, het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke stem. Maar wie weet wat er in een discussie nog boven kan komen drijven ..

Misschien kan u uw keuze beter verwoorden dan ik?