“Premier Balkenende heeft ‘diep respect’ voor het besluit van de ministers Donner en Dekker om af te treden na het rapport over de Schipholbrand. Volgens de premier getuigt hun vertrek van ‘een zuivere opvatting van de ministeriële verantwoordelijkheid’.” Verder ..

Uitgesproken alsof de ministers een grandioze inspanning hebben geleverd en dat leek ook wat de teneur door de dag van gisteren heen. In zijn ogen zal het ook wel flabbergasting geweest zijn, tenslotte deed dit kabinet tot nog toe en mass niet aan parlementaire verantwoordelijkheid, laat staan dat er sprake was van enige zuiverheid.

En dat maakt de politiek sinds het aantreden van de Balkenende’s meteen zo ongeloofwaardig denk ik. Zelfs nu de verantwoordelijkheid genomen wordt en de juiste stappen gezet, voelt het onecht aan. Tot gisteren was Donner het niet eens met de conclusies uit het rapport, strooide de Geus nog in het rond met griezelige uitspraken oftewel was het een drukte van jewelste om straatjes schoon te houden. Zelfs in de toelichtingen van vandaag kwam telkens naar boven dat zij zich niet verantwoordelijk voelen maar alleen formele verantwoordelijkheid nemen. De slachtoffers werden wel genoemd maar geloof niet dat iemand het idee heeft dat daar een enkele emotie achter schuilgaat.

Enfin, de politiek komt me inmiddels de neus uit daardoor. Zelden nog iets goeds, meestal een ziende blindheid op alle gebieden.

Gelooft u er nog in?