Hoewel de grootste partijen aardig naar elkaar aan het uithalen zijn, lijkt men ook steeds meer deuren op kieren te zetten. Op links was dat al zo maar ook andere partijen zien langzamerhand in dat forse meerderheidscoalities nog niet makkelijk gaan worden. Het pluche lonkt en voor velen deze keer.

Links mikt op een geheel linkse coalitie want als het het er ooit van mag komen, is nu de tijd rijp. Ze zullen wat meer zetels moeten verwerven dan nu in de peilingen maar wie weet, PvdA-SP-Groen Links. SP en Goen Links doen hun best en hebben zich duidelijk achter de PvdA geschaard, PvdA houdt alle deuren open.

Het CDA is zoekende. Liefst zien zij een Balkenede IV met het VVD maar de verschillen stapelen zich op en de deur lijkt eerder dicht te gaan dan open gezet te worden. Bovendien zit de groei er niet bepaald in, zelfs een krappe meederheid zou wel eens moeilijk kunnen worden. Andre Rouwvoet heeft zich al opgeworpen als vervanger voor het eerdere D’66 maar volgens mij komen VVD en ChristenUnie van haar levensdagen niet door een deur. Een coalitie PvdA-CDA staat duidelijk ook best aan, mits Balkenende premier blijft. Wordt Wouter Bos premier zal er veel gemor zijn. Aan de andere kant is de keuze uit coalitiepartners voor het CDA niet bijster groot.

Vanmiddag leek Rutte naast kritiek toch ook overeenkomsten te zoeken tussen PvdA VVD. Wellicht zag hij plots de mogelijkheid PvdA-VVD met een derde partij als de ChristenUnie? Het lijkt wat onwerkbaar maar de VVD is zeer lang niet van het pluche geweest en ziet wellicht de oppositie als enige non-optie. Misschien gaat het er toch van komen, tenslotte zullen zij zeker niet de verkiezingszege binnen halen.

Zelf hoop ik op een overwinning van de PvdA voor een socialer beleid. Waarbij mijn voorkeur neigt richting combinatie PvdA-SP-Groen Links in plaats van PvdA-CDA.

Welk kabinet hoopt u op?