Preventieverpleegkundige

Enkele weken terug kreeg ik een brief over de long-preventieverpleegkundige van de huisarts, omdat ik af en toe astmaklachten heb ‘moest’ ik daar wel eens even langskomen om te kletsen. Dat ze me kunnen vertellen dat niet roken en gezond gewicht een goed iets is enzo. Gisteren kreeg ik weer een brief, nu over de hart- en vaten preventieverpleegkundige (de scrabblwoorden vliegen om de oren tegenwoordig). Ook daar ‘moet’ ik wel even heen omdat ik december vorig jaar in het ziekenhuis belande, ook zij moet mij vertellen dat goed gewicht en niet roken een goed iets is.

Nou klinkt dat allemaal heel sympathiek en bezorgd enzo en bovendien is het een ondersteuning voor de huisarts. Toch ben ik wantrouwend. Diezelfde huisarts verklaarde mij namelijk niet zo lang geleden dat mijn vetwaarden volkomen onbelangrijk waren, bleef op de gedachte staan dat ik mijzelf had laten opnemen door een cardioloog vanwege ME-klachten, vond begeleiding niet nodig want “je wil toch zeker niet aan het handje genomen worden CiNNeR”, was verbaasd dat ik her en der onder controle moet blijven en meer weerstand. Maar nu ik zelf een en ander heb kunnen verbeteren krijg ik plots de zorg met bakken naar me toe gegooid?

Begrijp me niet verkeerd, voor sommigen zal de preventieverpleegkundige een heel goed iets zijn. Maar ik vermoed hier tevens een economisch motief. De hulpverlening die hiervoor op de vlakte bleef, wordt nu tot de deur gebracht in brieven vol woorden als ‘moeten’ en ‘belangrijk’. Mensen die het gevoel hadden geen gebruik te hoeven maken van bepaalde zorg, worden nu plots ziek gepraat opdat zij wat extra consulten komen doen.

En het zal niet toevallig zijn dat dit booming bussiness is, sinds de politiek ‘marktwerking in de zorg’ wenst.

Comments (1)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Vriendschap

1 Comment

  1. proedie

    Ben ook bij een Preventieverpleegkundige geweest. Ben er geen moment wijzer van geworden. Krijg medicijnen voor hoge bloeddruk maar als ik naar haar luister is dat niet nodig Maar moet eigelijk voor diabetes worden behandeld dat zegt zei althans. Er is met recht geen zinnig woord uitgekomen. Op het eind vroeg ze aan mij of ik nog vragen had, of wensen. ik zei tegen haar dat hoopte dat het verder nog zou herstellen. Omdat ik een aantal jaren geleden een herseninfarct heb gehad. Daarop kreeg een hele zeden preek. Ik moest blij wezen dat het nog zo was hersteld .In de brief stond zei heeft tot taak uw huidige gezondheid te bespreken en adviezen te geven voor de toekomst. Het lijkt mij beter om maar naar de huisarts te luisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft