De gemeente moet startsubsidies geven aan zelfstandige werkende prostituees. Ook moet de stad zorgen voor goede huisvesting en meewerken aan een kwaliteitskeurmerk. Het stadsbestuur stelt zich veel te afwachtend op als het gaat om de seksindustrie, vindt raadslid Marieke Doorninck van GroenLinks. Nu de gemeente 37 bordeelvergunningen heeft ingetrokken van louche bedrijven op de Wallen en in Oud-Zuid, zou men actief op zoek moeten gaan naar bedrijven waar wel netjes wordt gewerkt.

Karina Schaapman, raadslid voor de PvdA, die samen met GroenLinks het college van b. en w. vormt, reageert verontwaardigd. ”Snappen ze bij GroenLinks nou nog niet dat het ideaalbeeld uit de jaren zeventig niet meer bestaat? Ik verzet me tegen deze waandenkbeelden. Het is een onzalig plan.’Verder ..

Het komt er verder op neer dat Groen Links prostitutie ziet als beroep wat gestimuleerd mag worden, terwijl de PvdA van mening is dat vrouwen nooit vrijwillig in de prostitutie terecht komen en dat dan ook ontmoedigd moet worden.

Moeilijke discussie waar geen gelijk in te behalen is vrees ik. Zelf kan ik me ook niet voorstellen dat prostitutie de voornaamste beroepskeuze voor vrouwen is, maar ik heb een vriendin gehad die niets anders wilde dan achter haar raam. En hoewel het waarschijnlijk de enige legale beroepsgroep is die zo veel problemen kent, er zijn er meer die toch echt op basis van vrijwilligheid werken. Er is zelfs een belangenvereniging voor prostituees: De Rode Draad.

Feit is natuurlijk dat prostituee het oudste beroep ter wereld is en altijd zal blijven bestaan. Maar starterssubsidies bieden om aan te moedigen gaat me toch wat te ver…

Bent u voor aanmoediging in deze?