Welja, het is er hoor: het historisch canon. Zal meteen bekennen dat ik eerst moest opzoeken wat een ‘canon’ is. Volgens de Wikipedia wordt een: “geheel van teksten, beelden, kunstwerken en gebeurtenissen bedoeld dat het referentiekader is van een gedeelde cultuur”. In dit geval betreft het gedeelde geschiedenis en heeft het geresulteerd in een ‘wandposter met ‘de vijftig hoogtepunten uit onze geschiedenis‘.

Op mij komt het nogal onzinnig over eerlijk gezegd. Er is gekozen voor vijftig gebeurtenissen wat betekent dat er vele malen meer gebeurtenissen zijn weggelaten. Logisch, anders past het weer niet op zo’n poster natuurlijk. Maar enkele ‘gebeurtenissen’ zijn wel wat dubieus te noemen. Zo vond de commissie dat: ‘Annie M.G. Schmidt 1911-1995; Tegendraads in een burgerlijk land’ een van de hoogtepunten uit onze vaderlandse geschiedenis moest zijn. Hoewel ik gek ben op haar boeken en de politiek graag toewilde naar gebruik van ‘Jip en Janeke taal’, vraag ik me toch af of ze op gelijke hoogte gesteld moet worden met hunnebedden en Karel de Grote. Zelf zou ze niet meer bijkomen van het lachen vermoed ik ..

Enfin, verbetering van geschiedenislessen ben ik helemaal voor maar of de poster nou echt gaat aanzetten tot een betere kennis van de vaderlandse geschiedenis?

Prikkelt het u?