Rotadisk uit de handel

Zowel vriendje als ik gebruiken ventolin door middel van een rotadisk. Een apparaatje met alles in-een waar schijfjes van acht doseringen ingaan. Het is klein, handig in gebruik, je hebt altijd voldoende bij en vooral is het snel in gebruik.
Vandaag kreeg vriendje in de apotheek te horen dat de rotadisk uit de handel is genomen. In plaats daarvan kreeg hij een apparaatje met losse capsules in strip. Een apparaatje wat in een doos zit om het mondstuk af te schermen, waar de capsules weer niet los bij kunnen en waar slechts een capsule per keer in kan.

Wellicht komt dit totaal onbelangrijk op u over, maar het is knap lastig. In het verleden bij een astma-aanval greep je naar de rotadisk, klikte die open en inhalleerde. Treedt er nu een astma aanval op, dan moet je doos en capsules te voorschijn halen, doos openen, apparaatje openen, capsule uit de verpakking in het apparaatje, apparaatje dicht en dan ben je klaar voor gebruik. Buiten dat het langer duurt, is het onmogelijk om die handelingen uit te voeren onder bijvoorbeeld het autorijden. Zelf kreeg ik vanmiddag de doos niet eens opengeklikt!

Gek genoeg kon ik vrijwel nergens vinden waarom die rotadisk nu ineens uit de handel is genomen. Tot ik dit artikel tegenkwam:

Het afgelopen jaar heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgesteld dat de kans op een griepepidemie dusdanig groot is dat maatregelen getroffen moeten worden om hierop voorbereid te zijn. Overheden in veel landen wereldwijd, waaronder ook Nederland, willen daarom voorraden virusremmers aanleggen. Relenza (werkzame stof: zanamivir) is zoâââ?šÃ¢â??¢n virusremmer. Het is een inhalatiemedicijn dat met de Diskhaler en bijbehorende Rotadisks wordt toegediend. Producent GlaxoSmithKline heeft slechts een beperkte capaciteit om medicijnen met deze toedieningsvorm te produceren. Om binnen redelijk korte termijn aan de enorme vraag naar Relenza te kunnen voldoen, heeft het bedrijf besloten prioriteit te geven aan de productie van dit medicijn. Andere medicijnen die worden toegediend met de Diskhaler worden van de markt genomen. Voor Nederland betekent dit dat GlaxoSmithKline per 1 augustus 2006 stopt met de levering van de Ventolin Diskhaler en navulverpakkingen Rotadisks. Gebruikt u dit medicijn, overleg dan met uw huisarts of apotheek welke andere toedieningsvorm van Ventolin voor u geschikt is. Bron

Tja. Botte pech dus. En zo zie je meteen dat commercie boven de patient gaat ..

Comments (2)Previous

Zondagse overpeinzing

Next

Beste vriend sterft uit!

2 Comments

  1. Ruud

    Je hebt helemaal gelijk, de rotadisk was PERFECT, paste in mijn broekzak en gebruik hem al bijna 15 jaar ( heb er op diverse plaatsen in huis een liggen met een schijfje, zodat ik altijd ventolin bij de hand heb…
    echter nu heb ik een “discus”gekregen van de apotheek, en ik baal hiervan als een stekker… ooit proefgelopen met dat ONHANDIGE ding en een negatief advies gegeven hier over.
    en nu zit ik er aan vast… dat is net zo iets van een opel kopen en met een lada thuis komen…. :((:((

  2. Ik heb hem in mijn tas maar het blijft lomp en onhandig. En kwijt is kwijt, meteen een probleem 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft